Det här med att ha energi för att driva allehanda apparater och kanske kunna ladda sin elbil är den delen av utmaningarna som vi har haft svårast för att hitta färdiga lösningar för.
Det krävs lite innovativa tekniker för att få din moderna bostad skall fungera som om du hade el från elnätet. Det är två saker du behöver addera, dels ett transformatorsystem som ger dig 230 V som våra maskiner är anpassade för och dels en energilagring i form av ett batteriförråd. Det är i grund och botten dessa två delar som förser dig med den el som ditt hus behöver, precis som du är van vid. Utmaningen är sedan att komma på hur du har husets batterier tillräckligt laddade för att inte behöva bry dig.
Solceller är förstås en sådan vanlig lösning som många använder, men som bekant är solceller allra bästa på sommaren och när det är generöst med solljus. På vintern kryper de ljusa timmarna och med den elproduktionen i din anläggning. Det är alltså en utmärkt lösning för dig som är ongrid att komplettera med för att minska din energiförbrukning. Sannolikt så erbjuder även din nätägare stöd för att installera solceller till ditt hus och de köper ditt överskott av el till rimligt pris. Det är en bra idé.
Offgrid är solceller lite knepigare, för du har behov av att täcka ditt dagliga behov alla årstider och i alla väder för ett bekvämt modernt boende. En anläggning som på ett snitt är bra, på årsbasis, överproducerar på sommaren och underproducerar på vintern. Om man inte har en jättelik batterikapacitet att koppla till och lagra energi räcker det inte.
Beroende på ens förutsättningar skall man inte glömma småskalig produktion av el i både vind- och vattenkraft. Men de flesta fastighetsägare ligger inte i närheten av sådan förutsättningar, vilket vi i vårt fall möjligen gör.
Den lösning som framför andra fångat vårt intresse är en gammal beprövad lösning med en mycket liten marknad. Det är en stirlingmotor som tar värme från ett eldat system och genererar el. Om man har eldad värme för exempelvis varmvatten är det en mycket liten kostnad att också generera el. Den minsta motorn ligger på 1 kW, vilket är lite för lite för oss, men med en stirlingmotor på 2 kW så har man en produktion på upp till 48 kWh per dygn, alltså motsvarande ca 18 000 kWh årligen.